wrapper

Стрічка новин

Has no content to show!
Людяність у часи жорстокості: серед українців - понад дві тисячі «Праведників народів світу»
https://www.youtube.com/watch?v=nyYPF_4qygs
 У роки Голокосту - добу зневіри, жорстокості та душевного розпачу була й меншість, яка не втратила людського обличчя. Ризикуючи власним життям, вони рятували переслідуваних євреїв від смерті.

У часи Голокосту - катастрофи європейського єврейства - представники інших національностей ставилися до євреїв по-різному - від байдужості до ворожості. Більшість беземоційно спостерігала за тим, як сусідів та знайомих заарештовували й вбивали. Були й такі, що допомагали нацистам в «остаточному вирішенні єврейського питання», інші наживалися за рахунок пограбованого майна. Але й в аморальну добу залишалися ще люди з дивовижною мужністю й найкращими людськими рисами.

Як свідчать архівні документи ізраїльського меморіального комплексу "Яд-Вашем", більшість прикладів порятунку починалася випадково. Дехто з майбутніх «праведників» спершу ставав свідком переслідувань та катувань й прагнув допомогти жертвам, до когось майбутні порятовані зверталися напряму. У таких випадках рятівники поставали не лише перед непростою дилемою, але й мали прийняти рішення миттєво, часто інстинктивно. Іноді ж процес порятунку розвивався поступово: надавши їжу та притулок на кілька діб між родинами рятівників та порятованих зав’язувалась тепла дружба й тоді "праведники" раз по раз ризикували життям задля допомоги нужденним.

"Я не вважаю, що це якийсь подвиг, якийсь вчинок. Це просто таке життя було", - пригадує українка Софія Ярова,
яка переховувала єврейські родини під час Голокосту.

У Східній Європі цей ризик був найвищим. За переховування євреїв нацисти карали винищенням цілої сім’ї рятівника. Про це сповіщали численні листівки на вулицях, офіцери СС регулярно навідувалися з перевірками. У Західній Європі "праведникам" у разі викриття загрожувало заслання до концтаборів. Таким чином обидві сторони жили у постійному відчутті страху: їх могли видати сусіди або ж "винюхати" есесівські вівчарки. Для багатьох це означало потребу змінити свій звичний спосіб життя: менше з’являтися на людях, не запрошувати до себе в гості, менше говорити з сусідами та привертати до себе увагу.

Серед праведників - християни всіх конфесій і мусульмани, набожні й атеїсти, чоловіки і жінки, люди різного віку і усіх професій, освічені та неписьменні селяни, заможні та бідні. Серед них є викладачі університетів, лікарі, клерки, монахині, дипломати, партизани, поліцейські, рибалки і навіть власник цирку та директор зоопарку.

Їхня допомога мала різні форми: хтось таємно підгодовував, непомітно вкладаючи яблука у кишеню перехожому, хтось допомагав грошима чи одягом, інші надавали притулок у себе вдома: на ніч або на кілька років. Саме останні найбільше підходять під критерії визнання «Праведника народів світу». Це офіційне звання, яким від часу свого заснування 1953-го року інститут пам’яті Голокосту «Яд-Вашем» у Єрусалимі нагороджує тих, хто, наражаючи власне життя на небезпеку допомагав рятувати євреїв. Нагороджено майже 26 тисячі «праведників» у 44 країнах, з них – 2578 в Україні.

"Найбільше Праведників у Польщі ... В Україні — дві тисячі п’ятсот сімдесят вісім...", - Олександр Сусленський,
голова Фонд "Пам’ять жертв фашизму в Україні".
 
Українські «праведники»
Всеукраїнською еврейською радою, яку очолює Олександр Сусленський у 1989 року був створений Фонд "Пам’ять жертв фашизму в Україні". 

Фонд збирає відомості та відшукує людей, які рятували євреїв в Україні під час війни та присвоює їм звання "Праведник України". Документи про нагородження надсилаються в Ізраїль, до інституту Яд-Вашем, де лауреатам присвоюється міжнародно визнане звання "Праведник народів світу". Матеріали про нагороджених регулярно друкуються в газеті “Еврейские вести”.

Йде збір спогадів учасників та свідків трагічних подій минулого: євреїв, які врятувались від розстрілу, та українців, які їх рятували. Серед останніх багато українців, які були свідками та пам’ятають акції знищення місцевих євреїв. Вони надсилають прізвища своїх колишніх земляків, з якими колись були сусідами, друзями, разом вчились або працювали.

Створено реєстр місць масових розстрілів, ведеться пошук і збір спогадів уцілілих людей, що рятували їх від загибелі. Більше 3000 громадян України отримали звання «Праведник України» з них 1625 «Праведники народів Світу». Створена картотека і фототека розстріляних і врятованих євреїв, а також їх рятівників. Документи «Праведників України» направляються до інституту Яд-Вашем (Єрусалим) для присвоєння їм звання «Праведник народів світу». Вручення дипломів проводилося в усіх обласних містах України.

За роки існування Фонду звання “Праведник України” присвоєно більше ніж 1500 громадянам, більшість з яких українці, але чимало й росіян, поляків, молдаван, греків, татар, німців, є навіть француженка та китаянка. На запрошення ізраїльської організації делегація “праведників” відвідувала Ізраїль, побувала в біблійних місцях та ознайомилась з історичними пам'ятками країни.

З ініціативи Фонду українські рятівники виділені окремим списком на Стіні праведників у вашингтонському Музеї холокосту.

Нажаль, більшість рятівників одержала заслужене ними звання праведника вже посмертно, тож дипломи про їх подвиг передаються їх дітям чи онукам для довічного зберігання в родинах.

Вже багато років Фонд веде роботу про визнання “праведників” учасниками Великої Вітчизняної війни, але досі його зусилля не увінчалися успіхом.

Процес пошуків «праведників» триває і досі, хоча з плином часу нагороди дедалі частіше отримують не самі рятівники, а їхні діти та онуки.

Головою Фонду є Олександр Сусленський.
 Пошуки праведників тривають
  

 

 

Медіа

Прокоментувати:

Поділись посиланням на цей сайт!

Про нас

Всеукраїнська єврейська рада була створена в 1988 році. За роки існування ради було засновано шість фондів та  чотири виставки. Встановлено три пам'ятники та сім меморіальних дошок. Випущені поштові конверти та марки. Видано декілька десятків книг та видається газета "Єврейські вісті"

(044) 286-39-61

Асоціації

Зустрічі з ветеранами — кожного другого вівторка.
 Зустрічі проводяться кожної останньої п’ятниці ...
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Green Red Radian
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family