Версія для друку

Музейно-виставковий центр «Музей історії Києва»
спільно з

Чернівецьким музеєм історії та культури євреїв,
Асоціацією єврейських організацій та общин України
представили виставку

 «Які ж гарні шатра твої, Якове…»
Настінні розписи синагог Буковини

Синагогальне малярство – самобутнє явище єврейської сакральної культури. Воно зародилося в XVI ст. на теренах Речі Посполитої та з часом набуло поширення в усій Центрально-Східній Європі. В межах історичної області Буковини традиція декорування внутрішніх стін синагог побутувала приблизно до середини ХХ ст. й обірвалася внаслідок Голокосту та повоєнних тоталітарних практик у державах регіону.

Упродовж останніх років у декількох місцях Буковини було виявлено фрагменти настінного малярства. Вони дивом збереглися у раніше закритих єврейських культових спорудах, перепрофільованих під інші потреби. Переважна більшість зразків розписів залишаються малодоступними й маловідомими для широкого загалу.

Цю прогалину покликана хоча б частково заповнити виставка, підготовлена в рамках спеціального проекту Чернівецьким музеєм історії та культури євреїв Буковини спільно з Асоціацією єврейських організацій та общин Україниу співпраці з Центром сходознавства Харківської державної академії дизайну і мистецтв, Федерацією єврейських громад Румунії, Університетом Бар-Ілан (м. Рамат-Ган, Ізраїль), Єврейським університетом
(м. Єрусалим, Ізраїль), Чернівецькою міською радою.

Виставка включає в себе зразки декору з восьми об’єктів, розташованих у північній (українській) та південній (румунській) частинах Буковини. Сучасні світлини з сюжетами та коментарями до них, графічні схеми та історичні довідки, а також спеціально підготовлене видання виставкового каталогу допоможуть сформувати уявлення про синагогальний живопис як один із символів ментальності східноєвропейського єврейського містечка – штетла та водночас невід’ємну частину національної і світової культурної спадщини.

На відкритті виставки були присутні члени громадських організацій та офіційні представники.

 

Гості виставіки члени Всеукраїнської асоціації євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів

Василь Михайловський та Борис Забарко

 

Посол Держави Ізраїль Еліав Бєлоцерковські (лівору),

президент Всеукраїнської еврейської ради Олександр Сусленський (праворуч)

Голова ВААДУ Йосип Зисельс 

Посол Держави Ізраїль Еліав Бєлоцерковські

Керівник проекту Микола Кушнір

Фото Леонід Бейрак